Start punt -> Albums -> Egypte

Egypte

Dit fotoboek bevat een fotoverslag van mijn vakantie Egypte.

Egypte is een boeiend land: Je vindt er 4500 jaar geschiedenis.
De oude piramides van de Farao's, de afbeeldingen en schatten in de graftombes van de Farao's, de Perzen, Alexander de Grote, de Grieken, de Romeinen, de Christenen en natuurlijk de islamieten.
Verder is veel cultuur te vinden: de islamitische cultuur is op het moment erg actueel.
En natuurlijk de natuur: de woestijn is erg afwisselend en boeiend met mooie vergezichten, bergwanden, fraaie objecten en vooral schitterende kleuren.

De reis is de 'Egypte Oasis 17 dagen' reis van Rosetta van 15 februari t/m 2 maart 2008.

Inhoudsopgave:


De Route

Naar boven


De fotoboek

De fotoboek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

Cairo
Cairo (wiki/wikitravel) is een grote en bruisende stad met 17 miljoen inwoners.
Door zijn boeiende geschiedenis is er veel te zien. Bijvoorbeeld de schatten uit de Farao tijd in het Egyptisch museum. De Islamitische tijd uit Cairos gouden tijd met zijn drukke winkelstraatjes. En natuurlijk de citadel. En overal vind je moskeën en zijn de egyptenaren druk in de weer.
En natuurlijk buiten Cairo liggen de piramides bij Gizeh.


De piramides bij Gizeh
Rondom Cairo liggen de 3 interessante locatie uit de Farao tijd:
 - de oude hoofdstad Memphis,
 - de knik- en rode piramide,
 - het plateau bij Gizeh met de 3 grote piramides en de Sphinx.

De piramides zijn zeer indrukwekkend bouwwerken en terecht één van de zeven wereldwonderen. Er waren helaas ook anderen die dat wisten: ellendige @#@! toeristen !!
Minya en omgeving
Minya is ietwat een vreemde stad: de terroristen van de aanslag in Luxor kwamen uit deze streek. We werden tijdens het verblijf in de streek rondom deze stad continue streng bewaakt: de bus werd continue gevolgd door een politieauto (we kregen ruim baan op de wegen), het hotel werd continue bewaakt en als je een wandelingetje ging maken in de stad werd je vergezeld door een politieauto met 4 agenten.
Rondom de streek van Minya zijn interessante oudheden te vinden:
 - de fraaie beschilderde graftombes bij Beni Hasan.
 - de graftombe en de overblijfselen van de stad Achet-Aton, overblijfselen
    van de 'ketter' farao Achnaton (zie artikel).
Kharga oase
Na het vertrek van Minya verlieten we Nijl en trokken we de westelijke woestijn in naar de Kharga oase (kaart).
Bij Kharga bezoeken we oude christelijke graven en een Perzische monumenten: de tempel van Hibis, gewijd aan de Perzische koning Darius.
Buiten Kharga ligt een geweldige ruïne van een Romeins fort Ain Umm Dabadib (1/2). Het fort ligt zeer verlaten in de woestijn is alleen met 4x4 auto's te bereiken.
Het centrum van het dorpje Al-Qasr bestaat uit (half) verlaten lemen huisjes.Bahariya oase
Vanuit al-Qasr stappen we over in 4x4 auto's en rijde de witte woestijn in. De witte woestijn is een schitterend: de witte en grillige rotsen steken schel af. We slapen hier onder de volle maan in de woestijn. Brrrrrrr ;-)
Via de zwarte woestijn (en na het vrijdagmiddag gebed) rijden we door naar de Bahariya (kaart) oase midden van de westelijke woestijn.Siwa oase
De Siwa oase (kaart) ligt vrijwel tegen de Libische woestijn.
Siwa heeft een traditionele bevolking: de ezeltjes worden gebruikt voor het dagelijkse transport. Je ziet vrijwel geen vrouwen. De vrouwen op straat zijn gesluierd met een zwarte doek, wat (de eerste keer) een vreemd gezicht is. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het orakel, de oude stad en de dodenberg.Alexandrië
Alexandrië is een hippe badplaats aan de Middellandse zee. De stad is bekend van de Cleopatra, de vuurtoren en de bibliotheek.


De groep
Dankzij onze Egyptische reisleider Mohammed Amen is Egypte extra gaan leven. Zijn grote kennis van de Egypte en zijn geschiedenis werd nog eens ruimschoots aangevuld door 3 Egyptofielen (erg handig bij het ontcijferen van de hierogliefen).
Kortom de kleine groep bestond een heerlijk gezellig en bont gezelschap, die deze vakantie extra speciaal maakte.


Naar boven


Het reisprogramma - Egypte Oases 17 dagen


Deze reis begint in de hoofdstad Cairo met haar 16 miljoen inwoners en 60 duizend taxi’s. De stad waar je urenlang in de bazaar kunt dwalen, maar waar je altijd tijd te kort komt om alles te zien. Het zwaartepunt van deze reis ligt echter bij de westelijke oases en we verruilen dan ook al snel het drukke stadsleven voor oases van rust en eenvoud. Afrikaanse handelsroutes verbonden ooit deze oases en kamelenkaravanen passeerden deze plaatsen met hun vruchtbare grond, waar naast veel fruit nog steeds rijst, tarwe, suikerriet en katoen wordt verbouwd. Met wat inlevingsvermogen zie je hoe de Perzische koning Darius I door de oase wandelt, of hoe Alexander de Grote er met zijn troepen rond het vuur zit. Archeologische vondsten uit deze vervlogen tijden vind je nog terug in de grootste oase ‘Kharga’ en de prachtige ‘Siwa’ oase. Kharga was tevens een stopplaats op de zogenaamde ‘40 dagen route’ van Soedan naar Egypte. Honderden kamelen liepen in anderhalve maand naar Cairo, waar de handelaren hun dieren vervolgens verkochten. Aan de rand van de Dakhla oase ligt het middeleeuws ogende dorpje Qasr. De nauwe straatjes van het dorp zijn zo gebouwd om je te beschermen tegen het opstuivende woestijnzand. In de ‘Witte Woestijn’ zien we een bijzonder natuurfenomeen, wind en erosie zorgden er voor dat de vlakte bezaaid lijkt met reusachtige witte kalkstenen paddestoelen. De laatste oase die aan wordt gedaan is het geïsoleerde Siwa: twee volle dagen worden hiervoor uitgetrokken voordat het drukke stadsleven van Alexandrië wordt opgezocht.

Van Dag tot Dag:

Dag 1 – Vrijdag 15 Februari

Rechtstreekse vlucht naar Cairo. Een prettig weerzien, of een eerste kennismaking met deze bruisende stad.

Dag 2 – Zaterdag 16 Februari

De bus staat voor en wie wil rijdt met de gids mee naar het Giza plateau net buiten de stad. De piramides, de Sphinx, de opgegraven ‘dodenboot’, er is voldoende tijd het allemaal rustig te bekijken. In de middag naar Saqqara om wat minder bekende, of pas geopende graven en tombes te bezoeken. Hoed je voor de vele kamelendrijvers!

Dag 3 – Zondag 17 Februari

We verplaatsen ons per bus richting ‘Upper Egypt’. Via de knikpiramide en de piramide van Meidum komen we in Minya, een plaatsje met een grote Koptische gemeenschap. Wat opvalt zijn de vele van klei gemaakte duiventillen.

Dag 4 – Maandag 18 Februari

Vandaag een volle dag. We bezoeken Tuna al Gebel en krijgen de kolossale granieten beelden van hurkende bavianen te zien, de begraafplaats van de gemummificeerde ibissen en we bezoeken Tell al Amarna. Echnaton bouwde hier paleizen en tempels, verplaatste zijn hof naar dit gebied en startte hier een nieuwe, monotheïstische godsdienst.

Dag 5 – Dinsdag 19 Februari

We trekken de Libische woestijn in met als reisdoel de Kharga oase. We bezoeken hier de christelijke graven. De lemen koepeltjes zijn van binnen beschilderd met talloze bijbelse taferelen. Ook vinden we hier één van de weinige Perzische monumenten: de tempel van Hibis. De buitenmuren tonen reliëfs van de Perzische koning Darius.

Dag 6 – Woensdag 20 Februari

Vandaag de spectaculaire rit per 4-wheel pick-ups naar Ain Umm Dabadib.Een enerverende trip naar de mooiste plek van de woestijn. Onbekend en ver weg van hotels en alles wat toerisme is, ligt deze oude, zelden bezochte lemen stad met een vrijwel intact Romeins fort. Eén van de hoogtepunten van de reis. Op een heuvel, westelijk aan de rand van deze oase, ligt het dorpje Qasr. Van oorsprong is dit een Romeinse nederzetting die later het middelpunt van de oase werd. De deurstijlen van de lemen huisjes zijn voorzien van verfijnd houtsnijwerk.

Dag 7 – Donderdag 21 Februari

Vanaf Farafra kom je per terreinwagen terecht in het surrealistische landschap van de Witte Woestijn. Bedoeïenen bereiden ’s avonds op een houtvuurtje de avondmaaltijd en overnacht wordt in kleine tentjes, op een zorgvuldig gekozen plek tussen reusachtige kalkstenen paddestoelenformaties.

Dag 8 – Vrijdag 22 Februari

We verlaten het surrealistische landschap van de Witte Woestijn en via de Zwarte Woestijn komen we rijdend over een goede weg terecht in de oase Bahariya. Recent zijn in ‘The Valley of the Golden Mummies’ meer dan honderd mummies opgegraven uit de Grieks-Romeinse periode. Zes hiervan zijn te zien in het museum van Bahariya.

Dag 9 – Zaterdag 23 Februari

Vrij. In deze oase zijn koud- en warmwaterbronnen. Aan de rand van het plaatsje is een rotsachtige heuvel met daarin een uitgehakte galerij waarin mummies van ibissen en valken werden bijgezet. Verder is er een echte hoofdstraat, waar de inkopen voor de woestijnrit naar Siwa gedaan kunnen worden.

Dag 10 – Zondag 24 Februari

Per 4- wheel-drives door de Grote Zandzee naar de mooiste van alle oases; Siwa. Uren piste-rijden, met olievaten als bakens. Dit is woestijn! Ooit verdween hier een heel Perzisch leger toen dit werd overvallen door een zandstorm. Midden in deze leegte treffen we dan opeens een paar bedoeïenententen, de thee smaakt goed. Na het laatste checkpoint wacht een Romeins bad.

Dag 11 – Maandag 25 Februari

Door z’n geïsoleerde ligging is in deze oase veel van haar oorspronkelijke karakter bewaard gebleven. De vrouwen lopen in een dracht die nergens anders in Egypte gedragen wordt, er is nagenoeg geen gemotoriseerd vervoer, het transport gaat met ezeltjes. ‘Een oase van rust’ gaat hier letterlijk op.

Dag 12 – Dinsdag 26 Februari

Vrij. Ideaal vervoermiddel is hier de fiets. Suggesties: het orakel van Ammon, de rotsgraven in ‘de berg van de doden’, de imposante oude lemen stad, de diverse bronnen en Hammam Cleopatra. Verder is er een aantal sfeervolle restaurantjes en de zonsondergang is het mooist bij Fatnas Spring aan het zoute meer van Siwa.

Dag 13 – Woensdag 27 Februari

Via Marsa Matruh gaat de rit langs de Middellandse Zeekust naar Alexandrië. In deze omgeving werd de opmars van de Duitse veldmaarschalk Rommel tot staan gebracht door Britse troepen onder Montgomery.

Dag 14 – Donderdag 28 Februari

Alexandrië is een mediterrane plaats die met z’n grappige trammetjes Zuid-Europees aandoet.
Ooit stond hier de beroemde vuurtoren, één van de zeven wereldwonderen. Verder zijn er leuke terrasjes en het Cecil hotel is een bezoekje zeker waard.

Dag 15 – Vrijdag 29 Februari

Terug naar Cairo met een stop bij de kloosters van Wadi al Natrun. De lemen kloosters staan als forten midden in de woestijn.

Dag 16 – Zaterdag 1 Maart

Vrij. Na het Egyptisch Museum en/of de Citadel met z’n moskeeën bezocht te hebben is het oude Fishawi theehuis, midden in de drukke Khan al Khalili bazaar, misschien een mooie plaats om de reis te besluiten.

Dag 17 – Zondag 2 Maart

Vlucht Cairo - Amsterdam.

Naar boven